Tilbage til webshop

Klimaneutral økologi på små økologiske jordbrug

Flerårige grøntsager som bud på en del af klimaløsningen

I samarbejde med Katrinelunden, Westergaards Planteskole, idé-manden Bent Hindrup, kokken Claus Udengaard og miljøjournalist Johanne Gabel, har Myrrhis og Permakulturhaven arbejdet på et 4-årigt projekt (2020-2023) om at fremme klimaneutralitet på små jordbrug ved udbredelse af flerårige grøntsager.

Vores arbejdsområder har helt konkret været at undersøge, hvilke flerårige grøntsager, der er egnet til dyrkning. Resultaterne kan du se her:

Mere viden En vigtig del ved projektet er at vidensdele og videreformidle vores erfaringer og anbefalinger om flerårige grøntsager. Ønsker du mere info eller er du interesseret i at arrangere et oplæg, foredrag eller rundvisning, så tøv ikke med at kontakte os på myrrhis @ friland . org

Her kan du læse artiklen Fleråriga Grönsaker, bragt i det svenske blad Åter 1/2024.

Her kan du læse Johanne Gabels kronik i Politiken d. 23. november 2020: ’Svaret på klimakrisen er der, hvor svalerne vender’.

og artiklen om Karoline og Tycho fra Politiken Mad d. 24. september 2020: Bønderne: Karoline og Tycho


Projektet er støttet med midler fra

Fakta om flerårige grøntsager

Herunder finder du mere viden om dyrkning og brug af udvalgte flerårige grøntsager, som vi i projektet vurderer har potentiale som kommercielle fødevarer dyrket på økologiske jordbrug.

Faktaark om Bronzefennikel

Faktaark om Flerårig grønkål

Faktaark om Fliget solhat

Faktaark om Flerårig porre

Faktaark om Hosta

Faktaark om Sankthansurt

Faktaark om Skorzoner

Faktaark om Spinatsyre

Faktaark om Stolthenriks gåsefod

Faktaark om Sødskærm

Faktaark om Takkeklap

Internationalt publiceret artikel

I 2022 publicerede vi artiklen "Testing the Nutrient Composition of Perennial Vegetables in Denmark, Sweden, and the United States" i samarbejde med bl.a. Eric Toensmeier, Perennial Agriculture Institute, USA og svenske kollegaer fra Stjärnsund.

Artiklen bringer værdifuld viden og sammenligning af en række flerårige grøntsager med almindelige, kendte enårige grøntsager. Der er kort sagt god læsning til alle som er interesseret i mere viden om planternes indholdsstoffer.

Portræt af projektlokaliteterne

Herunder finder du Johanne Gabels portrætter af de tre primære lokaliteter, hvor de flerårige grøntsager er dyrket fra 2020-2023.

Grøn griseglæde i blomstrende skovlandbrug Katrinelunden ved Sorø

Ænder, katte og falken beskytter planterne Westergaards planteskole ved Kerteminde

Den danske jungle på Djurs Myrrhis skovlandbrug ved Rønde